Αυτοκίνητο, κοτσαδόρος και ρυμουλκόμενο! Τι πρέπει να γνωρίζει ο ασφαλισμένος;


Η άνοιξη θα αρχίσει να μας χαμογελάει σε λίγο καιρό και οι έχοντες τροχόσπιτα, σκάφη ή οτιδήποτε άλλο θα αρχίσουν τις βόλτες. Γνωρίζετε όμως τι ισχύει για την ασφάλεια του ρυμουλκόμενου και του κοτσαδόρου αντίστοιχα;

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά! Ο κοτσαδόρος είναι ένα εξάρτημα το οποίο τοποθετείται στο πίσω μέρος του οχήματος μας, πάντα από εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να μπορούμε να ρυμουλκύσουμε το τρέιλερ, τη μπαγκαζιέρα μας, το τροχόσπιτό μας ή το σκάφος μας. Για το τι κοτσαδόρο θα εφαρμόσουμε, είναι κάτι που καθορίζεται από τον κατασκευαστή του οχήματός μας, μιας και μας αναφέρει την ικανότητα έλξης του οχήματος, αλλά και τα κατάλληλα σημεία στήριξης του κοτσαδόρου. Έχετε κατά νου πως η σφαίρα ζεύξης δεν θα πρέπει να καλύπτει την πινακίδα κυκλοφορίας, ενώ θα πρέπει να γίνεται χρήση αφαιρούμενου κοτσαδόρου, ο οποίος θα πρέπει να αποσυνδέεται μόνο με το χέρι και χωρίς ειδικά εργαλεία.

Αφού γίνουν όλα τα παραπάνω τότε ο χρήστης θα πρέπει να το δηλώσει στην ασφαλιστική του εταιρεία, μιας και αν δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο, σε περίπτωση ατυχήματος υπάρχει το ενδεχόμενο να αρνηθεί να μας αποζημιώσει. Όπως πέρα από το να ενημερώσετε τον ασφαλιστή σας, θα πρέπει να έχετε προμηθευτεί το ειδικό σημείωμα ρυμούλκησης από το υπουργείο συγκοινωνιών για το όχημά σας.

Σημαντικές συμβουλές

  • Κατά τη διάρκεια της ρυμούλκησης θα πρέπει πάντα να ασφαλίζετε με αλυσίδα το ρυμουλκούμενο.

  • Εάν το ρυμουλκούμενο είναι πιο πλατύ από το όχημά, τότε θα πρέπει να τοποθετήσετε προέκταση για τους καθρέφτες σας.

  • Ο κοτσαδόρος δε θα πρέπει να είναι τοποθετημένος στο αυτοκίνητο, εάν δεν ρυμουλκείτε. Επιπλέον, η άδεια έλξης αφορά σε ένα συγκεκριμένο τύπο ρυμουλκούμενου οχήματος και θα πρέπει να την τροποποιείτε κατά περίπτωση. Άλλη άδεια για ρυμούλκηση τροχόσπιτου κι άλλη για σκάφος!

  • Μην διστάζετε να το αναφέρετε την τοποθέτηση κοτσαδόρου στην ασφαλιστική σας. Η επιβάρυνση στο ασφαλιστήριο είναι εξαιρετικά μικρή ή και καθόλου ορισμένες φορές!

  • Στο ρυμουλκούμενο είναι υποχρεωτικό να υπάρχει σήμανση και φωτισμός, όπου θα πρέπει να είναι συνδεδεμένο ηλεκτρονικά με το αυτοκίνητο, έτσι ώστε να λειτουργούν όλα τα πίσω φανάρια που διαθέτει ακριβώς όπως ενός αυτοκινήτου.

Καλές βόλτες με ασφάλεια!

#ΧρήσιμεςΣυμβουλές

Ενημέρωση Πελατών

Posts Are Coming Soon
Μείνετε συντονισμένοι...

Προσφορές

Posts Are Coming Soon
Μείνετε συντονισμένοι...

Κατηγορίες

No tags yet.