Όχημα σε ακινησία: Πότε ο ιδιοκτήτης έχει υποχρέωση να το ασφαλίσει;


Σύμφωνα με τον νόμο 489/1976 περί «Υποχρεωτικής Ασφαλίσεως των εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης» η ασφάλιση αστικής ευθύνης έναντι τρίτων από όχημα που φέρει άδεια κυκλοφορίας και πινακίδες κυκλοφορίας ανεξάρτητα εάν το όχημα δεν λειτουργεί ή δεν κινείται, είναι υποχρεωτική και διαρκής.

Δείτε εδώ το σχετικό απόσπασμα του νόμου:

Οι περιπτώσεις οχημάτων που βρίσκονται ακινητοποιημένα σε π.χ. ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης, γκαράζ, υπαίθριους χώρους, αλάνες, αυλές, πεζοδρόμια, σε χώρους φύλαξης εταιρειών ενοικιαζόμενων οχημάτων, σε μάντρες οχημάτων, σε συνεργεία οχημάτων κτλ. για διάφορους λόγους, όπως για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες δεν τα χρησιμοποιούν, χρειάζονται σοβαρή επισκευή και δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα χρήματα ή το χρονικό διάστημα επισκευής είναι μεγάλο, κρατούνται ως βοηθητικά ή για να εκπαιδευτούν τα νεότερα μέλη της οικογένειας, κινούνται μόνο σε επαρχιακούς δρόμους ή εντός αγροτικών περιοχών κ.α., δεν απαλλάσσονται της υποχρέωσης ασφάλισης αστικής ευθύνης έναντι τρίτων. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως η υποχρέωση ασφάλισης παύει να υφίσταται μόνο εφόσον έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη από την Πολιτεία διαδικασία ακινησίας, δηλαδή η κατάθεση των πινακίδων.

Σημειώνεται πως τα μόνα οχήματα που εξαιρούνται της υποχρέωσης σύναψης ιδιωτικής ασφάλισης είναι τα αυτοκίνητα διακυβερνητικών οργανισμών/δημοσίου, τα αυτοκίνητα ιδιοκτησίας ξένων κρατών κτλ. και πάντοτε με τις προϋποθέσεις των διαδικασιών του σχετικού άρθρου του νόμου.

Ενημερωθείτε από τον προσωπικό σας διαμεσολαβητή.

#ΧρήσιμεςΣυμβουλές

Ενημέρωση Πελατών

Posts Are Coming Soon
Μείνετε συντονισμένοι...

Προσφορές