Γλαύκωμα Ενηλίκων: Πώς αποζημιώνουν μια χειρουργική επέμβαση τα συμβόλαια υγείας;


Το Γλαύκωμα είναι μια συχνή πάθηση του οφθαλμού που προσβάλλει εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως. Σύμφωνα την Παγκόσμια Εταιρεία Γλαυκώματος με στοιχεία του 2017, το έτος 2020, 76 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα πάσχουν από γλαύκωμα. Το Γλαύκωμα αποτελεί μια ύπουλη μη αναστρέψιμη οφθαλμολογική κατάσταση που αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα ώστε να επιβραδυνθεί η εξέλιξή της, καταλήγει σε μη αναστρέψιμες οφθαλμολογικές βλάβες και τύφλωση.

Η αίτια της πάθησης είναι συνήθως η υψηλή πίεση των υγρών στο εσωτερικό του οφθαλμού με αποτέλεσμα την προοδευτική καταστροφή του οπτικού νεύρου. Στο 80% των περιπτώσεων η διάγνωση γίνεται σε ηλικία 45-55 ετών ενώ μερικές φορές ανιχνεύεται ακόμα και σε άτομα ηλικίας 25-30 ετών. Στη Δύση αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης στις ηλικίες κάτω των 65 ετών. Είναι μια σιωπηρή νόσος που εξελίσσεται αργά για περίοδο ετών αφού οι ασθενείς στα αρχικά στάδια δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Διεθνείς έρευνες έχουν δείξει ότι με την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία θα μπορούσε να προληφθεί το 90% της τύφλωσης από γλαύκωμα. Για αυτό το λόγο μετά την ηλικία των 40 ετών είναι απαραίτητος ο πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος.

Αρκετά συμβόλαια υγείας αρκετών εταιρειών εντός των βασικών παροχών του νοσοκομειακού προγράμματος, έχουν συμπεριλάβει εκτός όλων των άλλων και γενικό check up και οφθαλμολογικό προληπτικό έλεγχο ανάλογα το πρόγραμμα και την εταιρεία. Ο ασφαλισμένος έχει την δυνατότητα να πραγματοποιεί μια φορά κάθε χρόνο σε συνεννόηση με τον διαμεσολαβητή και την εταιρεία του, αρκετές εξειδικευμένες οφθαλμολογικές εξετάσεις που ανιχνεύουν το γλαύκωμα όπως για παράδειγμα έλεγχο οπτικής οξύτητας, παχυμετρία, οφθαλμοσκόπηση, βυθοσκόπηση, έλεγχο οπτικών πεδίων κ.α. ανάλογα το συμβόλαιο και την εταιρεία.

Δείτε εδώ τι αναγράφει το συμβόλαιο υγείας ενδεικτικά της εταιρείας Generali Hellas:

Επιπλέον σχεδόν όλα τα συμβόλαια υγείας όλων των εταιρειών δίδουν και δωρεάν παροχές και προνόμια για εξετάσεις και επισκέψεις σε ιατρούς ειδικοτήτων επιλογής του ασφαλισμένου καθώς και οφθαλμιάτρους είτε για μια έκτακτη ανάγκη είτε για μια τακτική επίσκεψη στα συνεργαζόμενα θεραπευτήρια. Όπως βέβαια όλες οι εταιρείες παρέχουν και ανεξάρτητα προγράμματα πρωτοβάθμιας περίθαλψης που περιλαμβάνουν εκτός των άλλων παροχών και πλήρη ιατρική φροντίδα για τα μάτια σε εξαιρετικά προσιτό κόστος για κάθε ενδιαφερόμενο.

Δείτε εδώ ενδεικτικά μια από τις πληθώρα των ιατρικών παροχών που δίδονται με το συμβόλαιο υγείας της εταιρείας ΑΧΑ Ασφαλιστική:

Ο όρος Γλαύκωμα συνήθως δεν συναντάται ούτε στις παθήσεις με χρονική αναμονή αποζημίωσης, ώστε να ορίζεται ρητά το χρονικό διάστημα που πρέπει να παρέλθει για να αποζημιωθεί ένα ανάλογο χειρουργείο, ούτε στις συνήθεις γενικές εξαιρέσεις των συμβολαίων υγείας όπως για παράδειγμα οι διαθλαστικές ανωμαλίες μυωπία, αστιγματισμός κτλ. που συναντώνται στο πλήθος σχεδόν των προγραμμάτων υγείας.

Σημειώνεται πως καθώς το Γλαύκωμα δεν παρουσιάζει συμπτώματα στα πρώιμα στάδια και εφόσον αποδεδειγμένα ο ασφαλισμένος δεν το γνωρίζει, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως προ υπάρχουσα πάθηση αλλά ως μια άγνωστη μη υπάρχουσα πάθηση που θα εξελιχθεί μεταγενέστερα της αρχικής έναρξης του συμβολαίου. Ασφαλώς είναι μια πάθηση που χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα για συντηρητική ιατρική αντιμετώπιση με κολλύρια και εξετάσεις πριν την αναπόφευκτη κατάληξη της χειρουργικής επέμβασης.

Η χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση του Γλαυκώματος συναντάται εντός των όρων όλων των συμβολαίων υγείας όλων των εταιρειών (επιπλέον των εταιρειών που αναφέρονται) όπως Allianz, Metlife, Interamerican, ERGO, NN, Interasco, Prime Insurance, Μινέττα κ.α στον Πίνακα Βαρύτητας Οφθαλμολογικών Χειρουργικών Επεμβάσεων όπου και αναγράφεται ρητά ως επέμβαση μεσαίας επικινδυνότητας για την σωματική ακεραιότητα του ασφαλισμένου ασθενούς και αποζημιώνεται από όλες τις εταιρείες σύμφωνα με τους όρους και τις παροχές του εκάστου νοσοκομειακού προγράμματος.

Δείτε εδώ τι αναγράφει το συμβόλαιο υγείας ενδεικτικά της εταιρείας Ατλαντική Ένωση:

Δείτε εδώ τι αναγράφει το συμβόλαιο υγείας ενδεικτικά της εταιρείας Εθνική Ασφαλιστική:

Προδιαθετικοί παράγοντες για την εμφάνιση Γλαυκώματος στους ενήλικες είναι η κληρονομικότητα, η ηλικία, ο διαβήτης, η υπέρταση, η μυωπία (πάνω από 6 βαθμούς), η μακροχρόνια χορήγηση κολλυρίων, η μακροχρόνια χρήση κορτιζόνης οι τραυματισμοί, οι αγγειακές παθήσεις, οι φλεγμονές κ.α. Στην περίπτωση που η χορήγηση κολλυρίων δεν συνδράμει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της ελάττωσης της ενδοφθἀλμιας πίεσης τότε συνίσταται η χειρουργική επέμβαση. Αρχικά οι βλάβες στην όραση εκδηλώνονται με περιορισμό του οπτικού πεδίου περιφερειακά. Όταν εξελιχθεί το γλαύκωμα επηρεάζεται και η όραση κεντρικά όμως μέχρι να το αντιληφθεί ο ασθενής οι βλάβες είναι μη αναστρέψιμες.

Όλες οι εταιρείες διαθέτουν Συμβεβλημένα Θεραπευτήρια εξειδικευμένα για παθήσεις οφθαλμών όπου ο κάθε ασφαλισμένος δύναται να εξυπηρετηθεί άμεσα σε μια επικείμενη χειρουργική επέμβαση με απευθείας κάλυψη και πάντοτε ανάλογα τους όρους και τις παροχές του εκάστου συμβολαίου και εταιρείας.

Δείτε εδώ τα Συμβεβλημένα Θεραπευτήρια σε Αθήνα-Πειραιά για Οφθαλμολογικές Επεμβάσεις που αναγράφονται σε συμβόλαιο υγείας ενδεικτικά της εταιρείας Eurolife ERB, παρόμοια και άλλων εταιρειών:

Ενημερωθείτε αναλυτικά από τον προσωπικό σας διαμεσολαβητή για το κόστος και τα οφέλη ενός ατομικού ή οικογενειακού συμβολαίου υγείας.

#ΧρήσιμεςΣυμβουλές

Ενημέρωση Πελατών

Posts Are Coming Soon
Μείνετε συντονισμένοι...

Προσφορές