Χωρίς στεφανιογράφο το Αττικό και ο Ευαγγελισμός εδώ και 15 ημέρες


Εφημερίες χωρίς στεφανιογράφο έκαναν το Αττικό και ο Ευαγγελισμός τις τελευταίες 15 και 10 ημέρες, αντίστοιχα, επειδή τα μηχανήματα είχαν βγει εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης. Μάλιστα στο Αττικό, το ίδιο πρόβλημα είχε εμφανιστεί και τον προηγούμενο μήνα. Το αποτέλεσμα ήταν οι ασθενείς με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου που προσέρχονται στην γενική εφημερία των παραπάνω νοσοκομείων και οι οποίοι χρειάζονται άμεση στεφανιογραφία για διάνοιξη του αγγείου με αγγειοπλαστική, να πρέπει επειγόντως να διακομιστούν σε άλλο νοσοκομείο, γεγονός ιδιαίτερα επικίνδυνο για εμφάνιση συμβάντων απειλητικών για την ζωή των ασθενών.

Και επειδή τα δύο αυτά νοσοκομεία συνεφημερεύουν, τις τελευταίες 10 μέρες λόγω της ταυτόχρονης βλάβης των στεφανιογράφων τους, δεν μπορούσε το ένα νοσοκομείο να υποστηρίξει το άλλο, με αποτέλεσμα όλοι οι ασθενείς του λεκανοπεδίου να μεταφερθούν στο Σισμανόγλειο που εφημέρευε για το βόρειο τμήμα. Ακόμα χειρότερα, καθώς το Σισμανόγλειο δεν διαθέτει τόσες κλίνες στην μονάδα εμφραγμάτων για να νοσηλεύσει το σύνολο των εμφραγματιών τριών νοσοκομείων, οι ασθενείς τις περισσότερες φορές έπρεπε μετά την επέμβαση να επιστρέφουν στο αρχικό νοσοκομείο. Όσο για τις επόμενες ημέρες μετά τη γενική εφημερία οι ασθενείς των παραπάνω νοσοκομείων που χρειάζονταν στεφανιογραφία, έπρεπε να διακομίζονται σε γειτονικά νοσοκομεία με αιμοδυναμικό εργαστήριο. Την τραγική κατάσταση των δύο νοσοκομείων επεσήμανε η ΕΙΝΑΠ σημειώνοντας ότι τόσο ο «Ευαγγελισμός» όσο και το «Αττικό» έχει προβλεφθεί να έχουν δύο στεφανιογράφους το καθένα, λόγω της μεγάλης αναγκαιότητας του μηχανήματος και των σοβαρών συνεπειών για τους ασθενείς από την μη λειτουργία του κατά την διάρκεια τη γενικής εφημερίας.

Ο στεφανιογράφος του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» έχει συμπληρώσει 15 χρόνια συνεχούς λειτουργίας με αποτέλεσμα λόγω παλαιότητας, αυξημένης χρήσης και πλημμελούς συντήρησης, να παρουσιάζει συχνές βλάβες. Η επισκευή του είναι συχνά δύσκολη επειδή λόγω παλαιότητας δεν βρίσκονται εύκολα ανταλλακτικά, με αποτέλεσμα να μένει εκτός λειτουργίας για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Το νοσοκομείο πριν από μερικούς μήνες προμηθεύτηκε με δωρεά έναν καινούργιο στεφανιογράφο, τον οποίο ακόμη δεν έχει καταφέρει να θέσει σε λειτουργία. Παρόλα αυτά, υπόσχεται να προμηθευτεί και έναν ακόμη καινούργιο με χρήματα που ισχυρίζεται ότι έχει εξασφαλίσει από την Περιφέρεια. Στο «Αττικό» τα πράγματα είναι ακόμη πιο ζοφερά, καθώς ο ένας στεφανιογράφος είναι τόσο παλιός που από δεκαετίας έχει πάψει να χρησιμοποιείται για αυτό τον σκοπό, ενώ ο δεύτερος έχει συμπληρώσει 13 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και εμφανίζει και αυτός συχνές βλάβες λόγω παλαιότητας, αυξημένης χρήσης και πλημμελούς συντήρησης με τις ίδιες δυσκολίες επιδιόρθωσης που έχει και ο… συνομήλικός του, στον «Ευαγγελισμό».

Επιπλέον, από 6ετίας τουλάχιστον, δεν έχει γίνει ανανέωση του συμβολαίου συντήρησης με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται οι απαραίτητες προληπτικές εργασίες και οι βλάβες να είναι συχνά σοβαρές και να αφορούν τα βασικά εξαρτήματά του.

Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για αντικατάσταση των δύο πεπαλαιωμένων στεφανιογράφων του νοσοκομείου. Η ΕΙΝΑΠ επισημαίνει ότι δυστυχώς η παρούσα κατάσταση αποκαλύπτει το μέγεθος και τη σοβαρότητα του προβλήματος και την χρόνια ανεπάρκεια των υπευθύνων για αποτελεσματική και οριστική αντιμετώπισή του.

Ζητά λοιπόν από το υπουργείο Υγείας να λάβει μέτρα για την άμεση λειτουργία του νέου στεφανιογράφου στον «Ευαγγελισμό» και την άμεση αποκατάσταση της βλάβης στον παλαιό, καθώς και να επισπευσθεί η διαδικασία αντικατάστασης του παλαιού. Σε ότι αφορά το Αττικό, ζητά μέτρα για ένταξη του μοναδικού σε λειτουργία στεφανιογράφου σε πρόγραμμα προληπτικής συντήρησης, ώστε να προλαμβάνονται όσο είναι δυνατό οι επανειλημμένες βλάβες του, και την άμεση έναρξη της διαδικασίας για την προμήθεια δύο καινούργιων στεφανιογράφων που έχει απόλυτη ανάγκη το νοσοκομείο.

Πηγή: Healthmag.gr

#News

Ενημέρωση Πελατών

Posts Are Coming Soon
Μείνετε συντονισμένοι...

Προσφορές