Μέχρι ποια ηλικία ασφαλίζεται ένας οδηγός αυτοκινήτου μετά την επανεξέταση των 74 ετών;


Με αφορμή την επανεξέταση των οδηγών ηλικίας άνω των 74 ετών (δείτε εδώ) το nextdeal.gr ενημερώνει σχετικά.

Σύμφωνα με το άρθρο 95 του ΚΟΚ οι άδειες οδήγησης των κατηγοριών Α,Β και των υποκατηγοριών Α1 και Β1 ισχύουν χρονικά μέχρι το 65ο έτος ηλικίας του οδηγού. Μετά την συμπλήρωση της ηλικίας των 65 ετών οι άδειες οδήγησης ανανεώνονται κάθε 3 χρόνια. Οι άδειες οδήγησης κατηγοριών Β+Ε, Γ, Γ+Ε, Δ, Δ+Ε και Β όταν χρησιμοποιούνται για οδήγηση επιβατικών αυτοκινήτων δημοσίας χρήσης ισχύουν για 5 χρόνια από την ημερομηνία έκδοσης ή της προηγούμενης ανανέωσης τους και έως το 65ο έτος της ηλικίας του επαγγελματία οδηγού. Εάν ο επαγγελματίας οδηγός δεν έχει καταθέσει τα χαρτιά του για σύνταξη δύναται να του δοθεί από το Υπουργείο μια ελάχιστη παράταση έως το 69ο ή και 70ο έτος ηλικίας με αυστηρές προϋποθέσεις και ανάλογα την περίπτωση.

Η τυπική διαδικασία ανανέωσης διπλώματος μετά το 65ο έτος ηλικίας του οδηγού περιλαμβάνει εξέταση από παθολόγο και οφθαλμίατρο ενώ για οδηγούς άνω των 80 ετών εκτός των άλλων απαιτείται ακουόγραμμα και τεστ αντίληψης και ευκινησίας. Επιπλέον σε περιπτώσεις οδηγών που λαμβάνουν ημερήσια φαρμακευτική αγωγή ή έχουν χάσει κάποιο άκρο απαιτείται ειδική εξέταση από παθολόγο και ιατρό ανάλογης ειδικότητας. Με τον νέο ΚΟΚ οι ηλικιωμένοι οδηγοί εκτός των παραπάνω θα πρέπει να δώσουν ξανά εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης μόλις συμπληρώσουν το 74ο έτος της ηλικίας τους. Η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται κάθε τρία χρόνια και επιπλέον της προσκόμισης των ιατρικών βεβαιώσεων που απαιτούνται. Όσοι οδηγοί είναι πάνω από 80 ετών θα πρέπει να δίνουν εξετάσεις για δίπλωμα κάθε δύο χρόνια.

Δείτε εδώ το σχετικό απόσπασμα του Νόμου 4530/2018:

Δεν ασφαλίζουν όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες οδηγούς άνω των 70 ετών με τον ίδιο τρόπο και η κάθε μία ορίζει τους δικούς της όρους και τις προϋποθέσεις. Το nextdeal.gr ενδεικτικά αναφέρει πως οι παρακάτω εταιρείες ασφαλίζουν ως εξής με στοιχεία που συλλέχθηκαν από συμβόλαια και προφορικές απαντήσεις:

 • Ευρώπη οδηγούς έως 70 ετών

 • Μινέττα οδηγούς έως 70 ετών και από 70 ετών και άνω επασφάλιστρο 3%

 • Υδρόγειος και Personal οδηγούς έως 70 ετών και από 70 ετών και άνω επασφάλιστρο 10%

 • Generali, AIG και Interasco οδηγούς έως 75 ετών

 • Interlife οδηγούς έως 75 ετών και από 75 ετών και άνω επασφάλιστρο 20%

 • Συνεταιριστική και Ορίζων οδηγούς έως 75 ετών και από 75 ετών και άνω επασφάλιστρο 30%

 • Δύναμις οδηγούς έως 76 ετών

 • Ατλαντική Ένωση, Eurolife ERB και Interamerican οδηγούς έως 80 ετών

 • Ιντερσαλόνικα και Νέος Ποσειδών οδηγούς έως 80 ετών και από 80 ετών και άνω επασφάλιστρο 30%

 • Εθνική, ERGO, Groupama, ΑΧΑ, Allianz, Ευρωπαϊκή Πίστη και Prime Insurance χωρίς όριο ηλικίας (ακολουθείται το ισχύον τιμολόγιο εκάστου εταιρείας)

 • Euroins Insurance (ΕΠΥ) οδηγούς έως 72 ετών και από 72 ετών και άνω επασφάλιστρο 30%

 • Quatar Insurance (ΕΠΥ) οδηγούς έως 75 ετών και από 75 ετών και άνω επασφάλιστρο 50%

 • Amtrust -Expert Insurance (ΕΠΥ) οδηγούς έως 75 ετών.

Για οδηγούς ηλικίας μεγαλύτερης των παραπάνω ορίων η κάθε εταιρεία αξιολογεί και δίνει κάλυψη κατόπιν συνεννόησης, όρων και προϋποθέσεων. Βασική και απαραίτητη προϋπόθεση για όλες τις εταιρείες είναι η ανανέωση του διπλώματος οδήγησης σύμφωνα με τις ισχύουσες προϋποθέσεις του νόμου.

Ενημερωθείτε αναλυτικά από τον προσωπικό σας ασφαλιστικό διαμεσολαβητή.

#ΧρήσιμεςΣυμβουλές

Ενημέρωση Πελατών

Posts Are Coming Soon
Μείνετε συντονισμένοι...

Προσφορές