Η ψευδαίσθηση του κοινωνικού κράτους & η «ομηρία» των ιδιωτών


Ας μη γελιόμαστε. Οι συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική οικονομία δεν είναι ευνοϊκές για την ιδιωτική ασφάλιση.

Kαι αυτό είναι γνωστό στις εταιρείες οι οποίες πασχίζουν να αφυπνίσουν την ασφαλιστική συνείδηση, να πείσουν τον πληθυσμό να ασφαλιστεί, να εισάγουν ως υποχρεωτική την ασφάλιση για φυσικές καταστροφές –σεισμό– και να πείσουν ότι όλοι και όλα πρέπει και μπορούν να ασφαλιστούν… Πράγματι η σωστή προσέγγιση είναι αυτή.

Ο καθένας οφείλει να ασφαλίσει την περιουσία του, την υγεία του, να μεριμνήσει για τη σύνταξή του, να δημιουργήσει ασφαλείς προϋποθέσεις για το μέλλον των παιδιών και των εγγονών του. Ναι; Σωστό. Όμως, θα πρέπει να μην πληρώνει για όλα αυτά και στο κράτος, διότι όπως αποδεικνύεται από μελέτες οι Έλληνες είναι από τους ατυχείς πολίτες του κόσμου που πληρώνουν 2 ή και 3 φορές για την ίδια υπηρεσία – παροχή.

Και τελικά μπορεί και να μην την εξασφαλίζουν στο ίδιο επίπεδο όπως άλλοι πολίτες, άλλων λαών… Η λογική του να σωθούμε όπως μπορούμε έστω και διπλοπληρώνοντας δεν μπορεί πλέον να σταθεί. Η φορολογία του κράτους με τις διάφορες μορφές που έχει λάβει δεν αφήνει περιθώρια ιδιωτικών επιλογών και ελιγμών.

Δεν υπάρχει διαθέσιμο, τόσο, ώστε να κατευθυνθεί προς την ιδιωτική ασφάλιση στο βαθμό που είναι αναγκαίο. Συνεπώς το μέλλον του ιδιωτικού τομέα δεν μπορεί να είναι τόσο ελπιδοφόρο για άλματα κ.λπ. παρά μονάχα εάν αποφασιστεί σε επίπεδο κυβέρνησης η συμπληρωματική είσοδος των ιδιωτών σε όλους τους τομείς. Έτσι «λίγο-λίγο» και οι πολίτες θα δουν άσπρη μέρα, και οι ιδιώτες θα αναπτυχθούν και το κράτος θα μπορέσει να προσφέρει πολύ περισσότερα απ΄ ότι έως σήμερα.

Κυρίως θα πάψει να βρίσκεται στην περιοχή της αναποτελεσματικότητας. Διότι δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. Σήμερα οι εμμένοντες στην κρατική θεωρία και το κοινωνικό κράτος ζουν την ψευδαίσθησή τους. Το κράτος βυθίστηκε και για να έλθει στην επιφάνεια εκ νέου θα πρέπει να του δοθεί σωσίβιο. Αυτό θα είναι ο ιδιωτικός τομέας. Ας μην επιτραπεί –για οποιοδήποτε λόγο– στους ιδιώτες να προχωρήσουν μόνοι τους. Ας μην εγκαταλειφθεί το ιδεολογικό αφήγημα του κράτους που παρέχει τα ίδια και ισομερώς κατανεμημένα προς όλους. Ας μην αφεθεί το «δικαίωμα στη ζωή» να περάσει μόνο στους έχοντες.

Χρειάζεται όμως να διασφαλίσουμε και να στηρίξουμε σθεναρά ότι δικαίωμα στη ζωή έχουν και οι μη έχοντες. Μόνο που με τις υφιστάμενες δομές και συνθήκες οδηγούνται στην εξαθλίωση οι μη έχοντες, και τίποτα δεν εξασφαλίζεται. Γι΄ αυτό έστω και μέσα από τη συνεργασία κράτους-ιδιωτών μπορεί να έλθουν αποτελέσματα.

Εξάλλου βολεύει και όσους τους αρέσει να βάζουν το κεφάλι στην άμμο καθώς ο κρατικός τομέας με τους ικανούς λειτουργούς και προπάντων τη σωστή καθοδήγηση των φωτισμένων πολιτικών προϊσταμένων με την κοινωνική ευαισθησία και το διορατισμό θα ποδηγετήσει τους ιδιώτες κεφαλαιοκράτες ώστε να μπορέσουν να φέρουν το σωστό για την κοινωνία αποτέλεσμα.

Πάμε λοιπόν με την παραδοχή αυτή μήπως και δούμε άσπρη μέρα. Ας υπάρχει και υπόβαθρο με τις όποιες ψευδαισθήσεις. Διαφορετικά ούτε η ιδιωτική ασφάλιση, ούτε τίποτε άλλο ιδιωτικό θα μπορέσει να προχωρήσει επαρκώς πλην των εξαγωγών που απευθύνονται σε άλλο κοινό. Μόνη λύση η συνεργασία με ΣΔΙΤ λένε κάποιοι. Έστω και έτσι αρκεί να προχωρήσει συνολικά και συλλογικά με αποτέλεσμα μετρήσιμο η χώρα και οι πολίτες. Πλέον υπάρχει πραγματική ανάγκη. Και χρειάζεται να βιαστούμε…

#News

Ενημέρωση Πελατών

Posts Are Coming Soon
Μείνετε συντονισμένοι...

Προσφορές