Ιδιωτική ασφάλιση: Το πάλαι προνόμιο των λίγων, προνόμιο των πολλών


Του Γιώργου Καπράλου*

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας νοσεί με τα προβλήματα να μαίνονται σε πολλαπλά επίπεδα και να στροβιλίζονται γύρω από δύο: το ελλιπές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο είναι αλληλένδετο με τα χαμηλά ποσοστά δαπανών του ΑΕΠ για την υγεία.

Τα κενά αυτά, αλλά και η ίδια η στροφή των πολιτών στις υπηρεσίες ιδιωτικής υγείας αποτελούν έναυσμα για τις ασφαλιστικές εταιρίες στην δημιουργία ολοένα και περισσότερων προγραμμάτων υγείας, με ολοένα και περισσότερο οικονομικά ασφάλιστρα. Η απάντηση αυτή των ασφαλιστικών εταιριών δείχνει πως η ιδιωτική ασφάλιση δεν πρέπει να λογίζεται ως προνόμιο των οικονομικά εύπορων πολιτών, αλλά ως αναγκαιότητα των ημερών, η οποία ικανοποιείται μέσα από πληθώρα προγραμμάτων, τα οποία εξασφαλίζουν οικονομική πρόσβαση σε ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας. Δεν πρέπει να λησμονείται, εξάλλου, το γεγονός πως η ιδιωτική ασφάλιση καλύπτει και τις ανάγκες αρκετών ανασφάλιστων πολιτών.

Μάλιστα, η τάση αυτή επισφραγίζεται και μέσω των στοιχείων πρόσφατης έρευνας κοινής γνώμης της G.P.O., η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Συγκεκριμένα, η χρήση της ιδιωτικής ασφάλειας για την κάλυψη των νοσοκομειακών εξόδων, τόσο πρωτοβάθμιων όσο και δευτεροβάθμιων σημείωσε αύξηση την τελευταία δεκαετία, ενώ παράλληλα σημαντικό είναι και το ποσοστό εκείνων που επιλέγουν να κάνουν συνδυαστική χρήση των υπηρεσιών υγείας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Παράλληλα, πέρα από τα ασφαλιστικά προγράμματα υγείας, υπάρχουν και οι κάρτες υγείας, μια πρωτοβουλία που προέρχεται από τις ιδιωτικές κλινικές και αφορά την πρωτοβάθμια υγεία, προσφέροντας κάθε χρόνο δωρεάν εξετάσεις ή πακέτα παροχής υπηρεσιών υγείας σε προνομιακές τιμές. Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει το γεγονός πως η κρίση γεννά ευκαιρίες και η ιδιωτική πρωτοβουλία συνδράμει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

*Ο Γιώργος Καπράλος είναι γεννημένος στην Αθήνα το 1979. Δραστηριοποιείται στον ασφαλιστικό κλάδο από το 2008 ως αποκλειστικός συνεργάτης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

#ΧρήσιμεςΣυμβουλές #News

Ενημέρωση Πελατών

Posts Are Coming Soon
Μείνετε συντονισμένοι...

Προσφορές