Μαχαίρι ως και 18% στις κύριες συντάξεις – μειώσεις και στις επικουρικές


Μετά και τον τελευταίο κύκλο διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές, νωρίς το πρωί υπήρξε “λευκός καπνός” από το Hilton με επίπονες όμως ξανά παρεμβάσεις: Έτσι, αναφορικά με το συνταξιοδοτικό, από τις αρχές του 2019 περικόπτεται ως 18% η προσωπική διαφορά στις κύριες συντάξεις. Συμφωνήθηκε ουσιαστικά πλαφόν 18% στη μείωση των κύριων και 18% των επικουρικών συντάξεων από 1/1/2019 και μεσοσταθμικό ψαλίδι 9%.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, για κάποιον που παίρνει δηλαδή 800 ευρώ η απώλεια είναι περίπου 70 ευρώ το μήνα ή 840 ευρώ το χρόνο, επομένως χάνει μία σύνταξη.

Το μεγαλύτερο πλήγμα αναμένεται να δεχθούν συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ, οι συνταξιούχοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με πολλά έτη ασφάλισης και εν γένει όσοι λαμβάνουν πάνω από 1300 ευρώ (ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ, πρώην ευγενή Ταμεία)

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο με τους Θεσμούς είναι:

-Μείωση του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ – 9.545 ευρώ σήμερα στα 5.681 ευρώ για τους άγαμους και θα φτάνει τα 6.595 ευρώ, ανάλογα με τα τέκνα

-Από το 2018 προβλέπονται μέτρα 447 εκ. ευρώ με περικοπές επιδομάτων ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, στήριξης οικογενειών και επιπλέον μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ ενώ αναμένεται και κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες.

-Κινητικότητα και αξιολόγηση στο Δημόσιο

-Πώληση ως και 40% στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

-Επέκταση στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές – αναμένονται περαιτέρω διευκρινίσεις -Πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εκτός φαρμακείων.

Στα γνωστά, πλέον, αντίμετρα περιλαμβάνονται:

1. Φοροελαφρύνσεις

-μείωση του ποσοστού του φόρου στις επιχειρήσεις από 29% σήμερα σε 26% το 2019 (εκτιμώμενο κόστος στα κρατικά έσοδα 0,2% του ΑΕΠ),

-μείωση του χαμηλότερου συντελεστή φυσικών προσώπων από 22% σήμερα σε 20% το 2019. Δεν αναφέρεται άλλη μείωση συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα. Αφορά μόνο όσους έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, με στόχο να μετριαστούν οι απώλειες (κατά περίπου 10%) από τη μείωση των 650 ευρώ στην έκπτωση φόρου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες (εκτιμώμενο κόστος για το κράτος 0,5% του ΑΕΠ),

-προοδευτική μείωση των συντελεστών με τους οποίους υπολογίζεται η εισφορά αλληλεγγύης, διατηρώντας τα υφιστάμενα όρια εισοδήματος. Αυτό ουσιαστικά θα σημάνει ελάφρυνση κυρίως στα υψηλά,

-επανασχεδιασμός (και όχι μείωση έως 40%) του ΕΝΦΙΑ με ελάχιστο κόστος για το Δημόσιο (0,1% του ΑΕΠ ή περίπου 200 εκατ. ευρώ). Αρα η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να μειωθεί κάτω από τα 2,4 δισ. από 2,65 δισ. ευρώ σήμερα.

2. Στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες

-αύξηση των στεγαστικών επιδομάτων, σε συνδυασμό με τους περιορισμούς στο ΚΕΑ (έως 0,2% του ΑΕΠ)

-αύξηση του επιδόματος τέκνων (έως 0,1% του ΑΕΠ)

-σχολικά γεύματα (έως 0,1% του ΑΕΠ)

-νηπιαγωγείο / βρεφονηπιακοί σταθμοί (έως 0,15% του ΑΕΠ)

-μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις δαπάνες Υγείας (μέχρι 0,1% του ΑΕΠ),

-Τέλος, υψηλής απόδοσης δημόσιες επενδύσεις όπως: α. για την ενεργειακή απόδοση, τη γεωργία κ.ά. (0,2%-0,3% του ΑΕΠ) β. ενεργητικές πολιτικές για την αγορά εργασίας (έως 0,1%-0,2% του ΑΕΠ).

#News

Ενημέρωση Πελατών

Posts Are Coming Soon
Μείνετε συντονισμένοι...

Προσφορές