Γιατί μόνο ένα «εθνικό» επαγγελματικό ταμείο; Πού διαφωνούν οι ασφαλιστικές εταιρείες με την ΓΣΕΕ


Η δημιουργία εθνικού επαγγελματικού ταμείου για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους, ήταν μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΣΕ) στο διάλογο που προηγήθηκε με τους κοινωνικούς εταίρους (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ), της υπογραφής εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Πρόκειται για μία πρόταση που είχε διατυπώσει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος (φωτογραφία) και στη διάρκεια του πρόσφατου επιτυχημένου συνεδρίου για το ασφαλιστικό της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος. Η πρόταση και τότε και τώρα έγινε δεκτή με ανάμικτα αισθήματα από τους παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς. Από τη μία πλευρά αναγνωρίζεται ως θετικό στοιχείο το γεγονός ότι επιτέλους ο θεσμός των επαγγελματικών ταμείων μπαίνει πιο ουσιαστικά στη συζήτηση και από την πλευρά των συνδικάτων, από την άλλη όμως δεν γίνεται κατανοητό, γιατί η πρόταση προβλέπει την δημιουργία μόνο ενός και «εθνικού» χαρακτήρα επαγγελματικό ταμείο.

Γιατί να μην είναι ελεύθερη η δημιουργία αυτών των ταμείων, όπως συμβαίνει και σε όλες τις χώρες της ΕΕ, στο πλαίσιο βέβαια ενός αυστηρού εποπτικού πλαισίου. Γιατί αυτή η μονομέρεια και η τάση περιορισμού ενός θεσμού που έχει πολύ θετικά στοιχεία να προσφέρει στην αντιμετώπιση του συνταξιοδοτικού προβλήματος. Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση σημειώνουν παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς που προβλέπει τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου πλαισίου Επαγγελματικών Συντάξεων στη χώρα μας με ενεργό συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιρειών και με τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:

- Υποχρεωτικότητα συμμετοχής για τους εργαζόμενους - Άσκησή του από ανεξάρτητες εταιρείες συντάξεων και ασφαλιστικές εταιρείες κλάδου Ζωής - Ελεύθερη επιλογή του ασφαλιστικού φορέα - Χρηματοδότηση από εργοδότη και εργαζόμενο

Η υλοποίηση αυτής της πρότασης εξασφαλίζει ένα υγιές πλαίσιο ανάπτυξης των επαγγελματικών ταμείων προς όφελος πρωτίστως των συμμετεχόντων σε αυτά, τονίζουν οι ίδιοι παράγοντες.

#News

Ενημέρωση Πελατών

Posts Are Coming Soon
Μείνετε συντονισμένοι...

Προσφορές