«Χαράτσι» και επιστροφή των αναδρομικών για 80.000 υψηλοσυνταξιούχους


Κατά 200 ευρώ το μήνα θα «κουρευτούν» οι συντάξεις 70.000 – 80.000 υψηλοσυνταξιούχων, αρχής γενομένης από τη σύνταξη του Απριλίου εξαιτίας των νέων πλαφόν που ορίζει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Το «κούρεμα» του ποσού που υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ ισχύει από 1/6/2016 αλλά η εγκύκλιος με τις αναλυτικές οδηγίες εκδόθηκε από το υπουργείο Εργασίας στις 30/11/2016 και η αντίστοιχη εγκύκλιος του ΕΦΚΑ μόλις χθες, δηλαδή με εννέα μήνες καθυστέρηση. Αυτό σημαίνει ότι η επιστροφή των φουσκωμένων αναδρομικών με ελάχιστη δόση 50 ευρώ το μήνα θα διαρκέσει πάνω από δύο χρόνια.

Το «μαχαίρι» μπαίνει σε όσους συνεχίζουν να παίρνουν πάνω από 1.767 ευρώ καθαρά κύρια σύνταξη (2.000 μεικτά) μετά από όλες τις μνημονιακές περικοπές αλλά και σε όσους εισπράττουν καθαρά πάνω από 3.000 ευρώ αθροιστικά (συντάξεις, μερίσματα κ.λπ.).

Οι μειώσεις αφορούν πρώην στελέχη τραπεζών και ΔΕΚΟ, πρώην διευθυντές του Δημοσίου συνταξιούχους του ΤΕΒΕ καθώς και γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς που εισπράττουν διπλές συντάξεις.

Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι η μηνιαία μείωση θα κυμαίνεται γύρω στα 150 ευρώ ενώ αν προστεθούν και τα 50 ευρώ της δόσης των αναδρομικών η απώλεια θα φθάνει τα 200 ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι από 1/1/2017 ο ΕΦΚΑ συγχωνεύει τις συντάξεις που δίνονται για την ίδια αιτία από διαφορετικές πηγές και δίνει μία στο ίδιο ύψος. Από τη συγχώνευση διασώζονται οι διπλές συντάξεις από διαφορετική αιτία όπως είναι οι συντάξεις χηρείας.

Η παρακράτηση για τα ποσά που δόθηκαν από τον Ιούνιο πάνω από τα 1.767 ευρώ για τη μια σύνταξη ή τα 3.000 ευρώ για το άθροισμα συντάξεων θα γίνει αναδρομικά με συμψηφισμό με τις καταβαλλόμενες συντάξεις σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις ως εξής:

α) για το μέρος του ακαθάριστου ποσού μηνιαίας σύνταξης μέχρι τα 1.000 €, παρακρατείται το 1/10 αυτής.

β) για το υπερβάλλον των 1.000 € ακαθάριστο ποσό μηνιαίας σύνταξης, παρακρατείται το 1/6 αυτής.

γ) Σε κάθε περίπτωση το ποσό της μηνιαίας δόσης δεν μπορεί υπολείπεται του ποσού των 50 €.

Με άλλη εγκύκλιο του ΕΦΚΑ εξομοιώνονται πλήρως με τους εγγάμους όσοι (αντισυμβαλλόμενοι) έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης. Αυτό σημαίνει ότι θα χορηγηθεί προσαύξηση στις συντάξεις των αντισυμβαλλομένων όπως συμβαίνει με τους έγγαμους.

#News

Ενημέρωση Πελατών

Posts Are Coming Soon
Μείνετε συντονισμένοι...

Προσφορές