Ασφαλιστικό χαράτσι σε ό,τι… «κινείται»


Κανένα εισόδημα το οποίο προκαλείται από επαγγελματική δραστηριότητα δεν την γλιτώνει από το διπλό ασφαλιστικό χαράτσι 26,9% το οποίο θα ισχύει από 1/1/2017 για όλους τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες βάσει του νέου ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου.

Το μπαράζ των εγκυκλίων τις οποίες εξέδωσε ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος προπαραμονές Πρωτοχρονιάς φέρνει κακό …ποδαρικό στους επαγγελματίες. Συγκεκριμένα, η εισφορά 20% για τον κλάδο της κύριας σύνταξης και 6,9% για τον ΕΟΠΥΥ που θα επιβληθεί επί του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος των επαγγελματιών θα ισχύει και για τα εισοδήματα τα οποία απολαμβάνουν και από δεύτερη, τρίτη, τέταρτη κλπ. απασχόληση, μιας και καταργείται κάθε ασφαλιστική απαλλαγή. Έκπτωση θα έχουν μόνο οι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ που έχουν κάτω από 5 χρόνια ασφάλισης, αλλά και οι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ με πάνω από 5 χρόνια ασφάλισης που έχουν εισόδημα 7.000 – 58.000 ευρώ. Επίσης στο “καθεστώς” των εκπτώσεων των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ με πάνω από 5 χρόνια ασφάλισης υπάγονται και όσοι είναι απόφοιτοι ΑΕΙ και είναι ταυτόχρονα μέλη του αντίστοιχου επιστημονικού συλλόγου ή επιμελητηρίου που να λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Έτσι το διπλό χαράτσι 26,9% θα επιβληθεί και για όσους επαγγελματίες έχουν εισόδημα από εξαρτημένη απασχόληση, είτε αυτή καταβάλλεται μέσω μισθολογίου είτε μέσω δελτίου παροχής υπηρεσιών είτε μέσω απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης. Η ελάχιστη καταβολή για τον κλάδο κύριας σύνταξης είναι 117 ευρώ μηνιαίως. Η μάξιμουμ καταβολή είναι τα 1172 ευρώ μηνιαίως. Με άλλα λόγια, ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει πως κανείς επαγγελματίας δεν επιβάλλεται να πληρώνει εισφορές πάνω από 1.172 ευρώ.

Η βάση υπολογισμού των νέων εισφορών θα είναι καταρχάς το εισόδημα το οποίο δηλώθηκε από τους επαγγελματίες το 2015, μιας και οι δηλώσεις για το εισόδημα που αποκτήθηκε το 2016 δεν έχουν ακόμα γίνει. Ο υπολογισμός των εισφορών με βάση το εισόδημα του 2016 θα γίνει προς το τέλος του 2017. Τότε θα γίνει και συμψηφισμός μεταξύ των ποσών που καταβλήθηκαν με βάση το δηλωθέν εισόδημα του 2015 και το ποσό που πρέπει να καταβληθεί για το 2016.

#News

Ενημέρωση Πελατών

Posts Are Coming Soon
Μείνετε συντονισμένοι...

Προσφορές