Κατάρρευση του ΕΣΥ: Περιγραφές - καταγγελίες πoυ σοκάρουν...


Τα ραντεβού ακτινοθεραπείας κλείνονται από...Φεβρουάριο και μετά ενώ για τα χειρουργεία ρουτίνας η λίστα αναμονής είναι ένας χρόνος. Σοβαρά χειρουργεία τις περισσότερες φορές δεν γίνονται, γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες στις ΜΕΘ.

της Βάσως Βεγίρη

Πρωτοφανείς και σοκαριστικές διαστάσεις προσλαμβάνει πλέον η κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, λόγω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσής του, με τη ζωή χιλιάδων ασθενών, ιδιαίτερα των ανιάτως πασχόντων, να παίζουν καθημερινά χωρίς υπερβολή «ρουλέτα» τη ζωή τους.

Ακόμη και τα μισά μόνο στοιχεία , από όσα καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) να ανταποκρίνoνται στην πραγματικότητα, η πραγματικότητα αυτή είναι εφιαλτική και προοιωνίζεται νέες εκατόμβες «θυμάτων» από τις πολιτικές των μνημονίων, ιδιαίτερα του τελευταίου.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, περιγράφει στο «Underwriter.gr» με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσκομεία της χώρας και τον καλούμε να δώσει έμφαση ιδιαίτερα στην «τύχη» των καρκινοπαθών.

Η εικόνα που προκύπτει από την αφήγησή του κυριολεκτικά σοκάρει: τα χαλασμένα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα κοβαλτίου, στα οποία λόγω έλλειψης χρηματοδότησης δεν είναι δυνατή η αλλαγή της πηγής κοβαλτίου, αποτελούν όχι την εξαίρεση αλλά τον κανόνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το αντικαρκινικό νοσοκομείο «Θεαγένειο» της Θεσσαλονίκης, που εξυπηρετεί όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Οι δε περισσότεροι γραμμικοί επιταχυντές (σ.σ. είναι ο δεύτερος τύπος μηχανημάτων ακτινοθεραπείας) έχουν επίσης πολύ απλά «φάει τα ψωμιά τους», καθώς είναι παλιοί (άνω της δεκαετίας) και πάλι λόγω της υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων δεν μπορούν να επισκευαστούν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Λάρισας και Αλεξανδρούπολης.

Σημειωτέον, δε, ότι οι γραμμικοί επιταχυντές σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες πρέπει να είναι ένας ανά 200.000 κατοίκους και στη χώρα μας, όμως, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΕΟΔΗΝ, δεν ξεπερνούν τον έναν ανά 1 εκατ. κατοίκους....

Οι λίστες αναμονής των καρκινοπαθών, εξαιτίας της παραπάνω περιγραφόμενης κατάστασης, φτάνουν, όπως τονίζει ο κ.Γιαννάκος, τον ...Φεβρουάριο του 2017, με αποτέλεσμα να εξελίσσονται πολύ απλά σε λίστες ...εκτέλεσης, εάν ο ασθενής δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα. «Καρκινοπαθείς στο τελικό στάδιο εκτός θεραπείας δεν εισάγονται στα Ογκολογικά Νοσοκομεία. Πεθαίνουν δυστυχώς πριν την ώρα τους», προσθέτει σχετικά.

Και το «κερασάκι»: Το Ίδρυμα Νιάρχος ενέκρινε δωρεά 7 Ακτινοθεραπευτικών Μηχανημάτων (Γραμμικοί Επιταχυντές) νέου τύπου, στοχευμένοι και σύγχρονοι για τα Νοσοκομεία Αλεξάνδρας, Αττικό, Μεταξά, Πανεπιστημιακό Λάρισας, Θεαγένειο, Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης, Πανεπιστημιακό Ηρακλείου. Δεν εγκαταστάθηκε κανένας, επειδή η δωρεά έχει σαν όρο να είναι έτοιμος ο χώρος υποδοχής του Μηχανήματος και να υπάρχει η κατάλληλη στελέχωση ώστε να λειτουργήσει αμέσως.

Το προσωπικό που απαιτείται για την κάλυψη των ακινοθεραπευτικών τμημάτων, όπως σημειώνει ο κ.Γιαννάκος, δεν θα ξεπερνούσε πανελλαδικά τα 100 άτομα.

Πέραν δε, των καρκινοπαθών, οι λίστες αναμονής των χειρουργείων ξεπερνούν πλέον σύμφωνα με τον κ.Γιαννάκο το ένα έτος εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και υλικών χειρουργείων. Σην πράξη δηλαδή τελικά σοβαρά χειρουργεία δεν γίνονται, επειδή δεν είναι εξασφαλισμένες κλίνες ΜΕΘ εκ των προτέρων, με αποτέλεσμα και πάλι την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

«Επί ημερών Κυβέρνησης Τσίπρα – καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ – οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας είναι λιγότεροι κατά 7.695 άτομα, ενώ συνολικά στην τελευταία τετραετία-πενταετία έχουν φύγει περίπου 20.000 από το ΕΣΥ και δεν έχει προσληφθεί κανείς. Οι κενές οργανικές θέσεις αγγίσουν τις 35.000. Η δε χρηματοδότηση του ΕΣΥ για φέτος, δηλαδή η χρηματοδότηση του ΕΣΥ που προβλέπεται στον πρώτο προϋπολογισμό που εκτελείται από αυτήν την Κυβέρνηση, είναι μειωμένη κατά 350 εκατ.ευρώ σε σύγριση με την περσινή, που είχε συγκροτηθεί από την προ-προηγούμενη Κυβέρνηση.

Οι δημόσιες δαπάνες Υγείας έχουν κατρακυλήσει στο 5% του ΑΕΠ, όταν στις άλλες χώρες της Ευρώπης ανέρχονται σε 7,5% και βέβαια επί πολύ μεγαλύτερων ΑΕΠ.

Εν ολίγοις και εν κατακλείδι, τα δημόσια νοσοκομεία είναι διαλυμένα και το δημόσιο σύστημα υγείας πολύ απλά δεν υφίσταται πια.

Ασφαλιστική Λοκρίδος.

Εμείς μπορούμε!

#News

Ενημέρωση Πελατών

Posts Are Coming Soon
Μείνετε συντονισμένοι...

Προσφορές