Λογαριασμοί Ρεύματος: Αυξήσεις & τι είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής της ΔΕΗ;


Ο Σεπτέμβρης έφερε αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Από 35% – 50% αύξηση θα δουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς του ρεύματός τους. Το ποσοστό της αύξησης εξαρτάται από τα συμβόλαια που έχουν με τους παρόχους ενέργειας, αλλά και από τις τιμές της αγοράς.

Σε τι οφείλεται η αύξηση των τιμολογίων;

Στην απότομη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου (από 28 ευρώ, η τιμή της μεγαβατώρας ανέβηκε στα 45 ευρώ)

Στην εκτίναξη των τιμών εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα σε όλη την Ευρώπη

Στο χρηματιστήριο των ρύπων, δηλαδή στο γεγονός ότι όποιος μολύνει πληρώνει περισσότερο

Στο γεγονός ότι ο καύσωνας έφερε μαζί του μεγάλη ζήτηση σε ρεύμα και άρα υψηλές τιμές αγοράς

Οι αυξήσεις αυτές φαίνεται ότι θα πλήξουν κυρίως τα πιο αδύνατα κοινωνικά νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη ΔΕΘ, ανήγγειλε μέτρα ελάφρυνσης τα οποία στοχεύουν στην κάλυψη μέρους ων επιβαρύνσεων που υφίστανται τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, των οποίων η ηλεκτροδότηση γίνεται από το δίκτυο χαμηλής τάσης.

Συγκεκριμένα, έχει ήδη ξεκινήσει από 1η Οκτωβρίου η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος, η οποία πρόκειται να διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους. Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί ο τρόπος επιδότησης.


Πόση θα είναι αυτή η ελάφρυνση;

Θα επιδοτηθούν όλοι οι καταναλωτές χαμηλής τάσης – ανεξάρτητα από τον πάροχο ενέργειας που έχουν – με 0,03 €/kWh μέχρι τις 300 kWh / μήνα ή αλλιώς έως 9 € το μήνα. Στην πραγματικότητα όμως, οι αυξήσεις υπερβαίνουν κατά πολύ αυτό το ποσό ανάλογα με το συμβόλαιο που έχει ο καταναλωτής!

Αυξήσεις ΔΕΗ: Νέα Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας

Από τις 5 Αυγούστου του 2021, η ΔΕΗ έχει εισαγάγει έναν νέο τρόπο τιμολόγησης για το ρεύμα που καταναλώνεται (ανταγωνιστικές χρεώσεις) από νοικοκυριά αλλά και επαγγελματίες στη χαμηλή τάση.

Σύμφωνα με ενημέρωσή της, η ΔΕΗ θα αντικαταστήσει τη ρήτρα CO2 που ίσχυε μέχρι τώρα για τα τιμολόγια ρεύματος χαμηλής τάσης και η οποία είχε ενεργοποιηθεί από τις αρχές Μαΐου. Τη θέση της θα πάρει νέα ρήτρα αναπροσαρμογής η οποία πλέον θα βασίζεται στην τιμή που έχει η χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η νέα ρήτρα, που ονομάζεται “Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας”, αφορά στα “παλιά” οικιακά τιμολόγια και τα επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης, (δηλαδή ισχύει για όλους τους πελάτες της ΔΕΗ στην Χαμηλή Τάση, εκτός από αυτούς που έχουν επιλέξει κάποιο από τα νέα προγράμματα myHome Enter/ Online/ Enter+).

Πώς λειτουργεί η Ρήτρα Αναπροσαρμογής της ΔΕΗ;

Η “Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρέωσης Προμήθειας” έχει τεθεί σε ισχύ από τις 5 Αυγούστου και λειτουργεί με τους εξής τρόπους:

1. Συνδέοντας τα τιμολόγια της ΔΕΗ με την εξέλιξη της αγοράς του Χρηματιστηρίου Ενέργειας,

2. Αντικαθιστώντας τον αντίστοιχο μηχανισμό που ισχύει σήμερα, ο οποίος βασίζεται στη ρήτρα CO2 δηλαδή στη διακύμανση των τιμών με βάση τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Με την εφαρμογή της νέας αυτής ρήτρας αναπροσαρμογής, έχει τεθεί σε ισχύ και μια νέα έκπτωση της ΔΕΗ, της τάξης του 30%, στα τιμολόγια, προκειμένου να μειώσει την επιβάρυνση που επιφέρει η συγκεκριμένη ρήτρα. Η έκπτωση αυτή θα εφαρμόζεται στο ανταγωνιστικό σκέλος των χρεώσεων.

💡 Σημαντικό!

Δυστυχώς, η έκπτωση 30% της ΔΕΗ μαζί με την επιδότηση στις καταναλώσεις έως 300kWh, δε μπορούν να αντισταθμίσουν την επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής (παρόλο που έτσι έχει επικοινωνηθεί) καθώς αν η τιμή χονδρεμπορικής είναι υψηλή, το κόστος έτσι κι αλλιώς αυξάνεται. Επιπλέον οι τιμές του ρεύματος στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο οπότε το τελικό κόστος θα είναι αρκετά μεγαλύτερο.

Αν είσαι πελάτης ΔΕΗ, το καλύτερο που έχεις να κάνεις για να αποφύγεις αυτή την επιβάρυνση, είναι να αλλάξεις πάροχο, επιλέγοντας ένα πρόγραμμα χωρίς Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ).

Αυξήσεις σε όλους τους παρόχους λόγω αύξησης των τελών μεταφοράς

Αυξήσεις από 3% έως 15,6% στους λογαριασμούς του ρεύματός τους πρόκειται να δουν όλα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Οι επιβαρύνσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της αύξησης των τελών χρήσης του δικτύου μεταφοράς έπειτα από εισήγηση του ΑΔΜΗΕ και έγκριση της ΡΑΕ. Οι αυξήσεις αυτές αφορούν όλους τους λογαριασμούς ρεύματος, ανεξάρτητα του ενεργειακού παρόχου.

Ποιους αφορούν οι αυξήσεις;

Μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις (ή αλλιώς πελάτες μέσης τάσης): θα δουν αύξηση 15,6%, αφού η χρέωση αυξάνεται στα 1.384 ευρώ ανά Μεγαβάτ από 1.197 ευρώ ανά Μεγαβάτ που είναι σήμερα.

Οικιακούς καταναλωτές: η αύξηση φτάνει στο 3,3% καθώς η χρέωση ανεβαίνει στα 0,56 ευρώ η κιλοβατώρα από 0,54 ευρώ που είναι σήμερα.

Λοιπές μικρές επιχειρήσεις & οδικός φωτισμός (ή αλλιώς πελάτες χαμηλής τάσης): αύξηση 6,5%.

Οικιακούς καταναλωτές δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου & Πολύτεκνους: επιβάρυνση 3%.

Αντιθέτως, η ενεργοβόρος και βαριά βιομηχανία (δηλαδή οι λεγόμενοι πελάτες υψηλής τάσης) είναι η μόνη που θα δει μείωση 2% στους λογαριασμούς της.

Ενημέρωση Πελατών

Posts Are Coming Soon
Μείνετε συντονισμένοι...

Προσφορές